Ens havia quedat al tinter fer l’anàlisi dels resultats de les passades generals en clau local. Òbviament no es tracta d’extreure cap conclusió d’aquestes dades, simplement comparar-les amb els resultats de les formacions a nivell de Catalunya i en relació a les passades municipals.Abans que res recordar que Mataró va votar el 9 de març de forma molt semblant a com ho va fer el conjunt de Catalunya: els cinc partits amb representació van repetir a la capital del Maresme les posicions que van ocupar a nivell català: PSC, CiU, PP, ERC i ICV. També -igual que al conjunt del país- PSC, CiU i PP van millorar el seu percentatge de vots i el número de paperetes mentre que ICV i ERC van perdre percentatge i vots.
A Mataró, igual que a Catalunya i Espanya, el PSC va guanyar amb claredat obtenint 27.470 vots (el 2004 en va treure 26.823) en el que són uns resultats històrics, en percentatge els cinquens millors de la seva trajectòria des de les generals de 1977. Els socialistes van demostrar que són una autèntica roca a les generals, on obtenen sempre millors resultats que en el conjunt de Catalunya (en aquesta ocasió han tret a la capital del Maresme el 46,02 per cent dels vots, mentre que a Catalunya han tingut gairebé un punt menys, el 45,3 per cent). Mataró actua amb el PSC, doncs, d’una forma semblant a com ho fa a les ciutats de la primera i segona corona metropolitana.
Els socialistes van doblar en paperetes el seu immediat competidor, Convergència i Unió, que va mantenir la segona posició amb onze mil nou cents vots (el 2004 van ser 12.875, gairebé mil vots menys). En relació a Catalunya, els nacionalistes mataronins van sumar una dècima més que en el conjunt del país. El segon lloc de CiU a Mataró es veu amenaçat seriosament pel Partit Popular, que el dia 9 es va situar a només set-centes paperetes de CiU (els populars en van treure en total a Mataró 11.162, tres cents menys que el 2004). En relació a Catalunya els populars han tret tres dècimes més a Mataró que en el conjunt de Catalunya, ja que a casa nostra han augmentat tretze dècimes mentre que la candidatura de Dolors Nadal només ho ha fet vuit dècimes.
Com a quarta força ha quedat Esquerra Republicana, amb 3.400 vots (molt lluny dels 8.266 vots del 2004), i en cinquena Iniciativa per Catalunya Verds, amb 3.029 paperetes (el 2004 en va treure 4.184). A Catalunya els republicans han perdut vuit punts i a Mataró set, mentre que pel que fa a ICV els ecosocialistes a nivell català han perdut nou dècimes i a la capital del Maresme la sagnia és encara més fatídica, amb gairebé 1,30 per cent de vots menys que les generals de 2004. Resumint: dels cinc grans partits tots excepte ICV han tingut a Mataró millors resultats que les seves respectives formacions a nivell català. Com a dades de segon ordre apuntar que Ciutadans-Partido de la Ciudadanía va obtenir cinc cents vots, perdent la meitat de sufragis respecte les municipals de l’any passat. I parlant de partits petits, Els Verds-Alternativa Ecologista (capitanejats pel mataroní Josep Lluís Freijoo) ha obtingut només 252 vots, gairebé mig miler menys que 2004, quan en va obtenir 678.
Comparació amb les municipals
Si fem l’altre exercit anunciat i comparem els resultats de les generals amb els de les passades municipals (i tenim en compte que la participació va ser del 46 per cent versus el setanta per cent d’ara, sis mil vots menys) ens adonarem que el PSC i el PP continuen tenint seriosos problemes per portar a votar els electors que si que mobilitzen a les generals (a Baron el van votar 13.675 persones, a Zapatero 27.000; a Paulí Mojedano el van sufragar 5.626 mataronins i a Rajoy onze mil). Grosso modo es pot dir que la meitat dels electors del PP i el PSC es queden a casa a les municipals.
Si seguim en aquesta fins a cert punt absurda comparança veure com CiU també es beneficia d’un plus a les generals –ha obtingut quatre mil vots més, a les municipals en va treure 8.343 i ara gairebé dotze mil- i que ERC i ICV també obtenen aquest petit plus, més en el cas d’ERC que en el d’ICV: 3.407 versus 2.438 en el cas d’ERC i 3.029 versus 2.545 en el cas d’ICV. Vist en percentatges el PSC té dotze punts més a les generals (46,02) que a les municipals (34,48), CiU té un punt menys a les generals (19,99) que a les municipals (21,04), el PP quatre més a les generals (18,7) que a les municipals (14,19), Esquerra Republicana mig punt menys a les generals (5,71) que a les municipals (6,15) i ICV més d’un punt menys a les generals (5,07) respecte les municipals (6,42).
Les coses, doncs, a les municipals els van millor a ICV, CiU i ERC, per aquest ordre. Malgrat la crisi que ha travessat (o que travessa encara ICV a nivell local) els ecosocialistes són qui sembla tenir un vot més en clau local (segurament alguns vots que a les municipals van anar cap a l’abstenció o cap a la CUP aquest cop han tornat a la formació excomunista). Els altres partits podríem concloure que es mouen més en dinàmica nacional.
De totes maneres, segurament la conclusió d’aquesta recerca... és pensar que val més no comparar pomes amb peres.
P.D: Per cert, us recomano consultar una pàgina web que acaba de néixer -El pati Descobert- on un grup de joves politòlegs i apunten les seves reflexions. Hi participa l'amic i excel·lent periodista Toni Rodon.
dissabte, 22 de març del 2008
Un resum de les generals... en clau local
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada