divendres, 14 de març del 2008

El Mataró Bus amplia circuits i Can Fàbregas va als jutjats

Els regidors del consistori mataroní van protagonitzar ahir dijous dia 13 un dens ple en el qual, com és habitual –malgrat no sempre es noti-, per un cantó es van prendre decisions transcendents per la vida dels mataronins i per l’altre es van produir uns quants debats polítics al voltant de qüestions que han estat notícia els darrers dies a casa nostra. Entre aquelles coses que transcendiran l’àmbit estrictament polític hi ha l’aprovació del plec de clàusules del concurs per a escollir la nova concessionària del servei de Mataró Bus, que tindrà una vigència de deu anys prorrogable a cinc més. Unes clàusules que inclouen l’arribada a nous punts de la ciutat com els polígons industrials, les zones d’oci o els barris en construcció així com la millora en l’eficiència del servei. S’estableix, per exemple, que no pot haver-hi una distància de més de tres-cents metres entre el lloc on viu un ciutadà i una parada del Mataró Bus. Els grups de l’oposició es van mostrar en general favorables al plec de clàusules tot i que finalment CiU hi va votar en contra perquè no s’atén la seva reclamació de separar el cotxe de control del trànsit de la concessió del servei i la CUP perquè no esta d’acord en l’externalització de cap servei municipal.

L’altra afer clau que es va aprovar en el darrer ple és l’aprovació de dues modificacions legals –el pla de millora urbana de la illa 6 de Can Fàbregas i la modificació del Pla General urbanístic a la zona del carrer Biada- que permetran l’arribada del Corte Inglés a l’espai que ocupa l’antiga farinera, una fàbrica que definitivament serà desmuntada i reconstruïda a la cantonada del carrer Biada amb Tetuán. Es posava així el punt i final a un recorregut jurídic que dura gairebé tan com l’afer mateix de Can Fàbregas, que ha monopolitzat les sessions plenàries en les seves darreres tretze convocatòries. Davant d’aquesta decisió de caràcter definitiu, la Candidatura d’Unitat Popular va aixecar el to de les seves acusacions anunciant que portarà als jutjats un seguit de suposades irregularitats comeses per l’Ajuntament en unes finques de la illa de Can Fàbregas en el sector de Ronda Barceló. La CUP, denuncia –entre d’altres coses- la venda a meitat del preu de mercat i a l’empresa municipal PUMSA de l’aprofitament d’aquests terrenys. Unes irregularitats que la regidora de Serveis Centrals, Montse López, es va afanyar a desmentir. Després de molts mesos de debat polític, doncs, l’afer de Can Fàbregas entrarà en la via judicial de la mà de la CUP. L’oposició al projecte de trasllat de l’antiga farinera es va posar de manifest de nou amb la presència al Saló de Sessions d’una vintena de membres de la plataforma Salvem Can Fàbregas, els quals aixecaven cartells demanant que l’edifici es mantingui en el seu emplaçament. En relació a Can Fàbregas i l’urbanisme en general, tots els grups municipals excepte Convergència i Unió van aprovar inicialment el reglament del Consell Assessor Urbanístic Municipal, un nou òrgan participatiu però no vinculant que vol ajudar a donar una imatge més transparent de la gestió en aquesta matèria per part del govern.

Com és també habitual, les discussions de caràcter estrictament polític van centrar un bon gruix considerable de la sessió plenària. Entre els afers més destacats dos de relacionats amb la policia local: l’obertura d’un expedient disciplinari al cap de la policia local per conduir amb un índex d’alcohol a la sang que triplicava el permès i l’amonestació a dos policies locals pel cas del cadàver aparegut en un cotxe estacionat al dipòsit de vehicles municipal. Pel que fa a la primera qüestió, l’alcalde Joan Antoni Baron s’hi va referir per primera vegada públicament i es va mostrar molt decebut per l’actitud del cap de la policia, Joan Francesc Giménez Cernuda. Amb tot, Baron va emplaçar la resolució definitiva del cas al resultat de l’expedient disciplinari que se li ha obert a Cernuda. Pel que fa al cas de la persona apareguda morta en un cotxe aparcat en el dipòsit de vehicles municipal, el regidor de Via Pública Oriol Batista va anunciar que el sistema informàtic s’ha modificat perquè no pugui tornar a ocórrer un cas com aquest i va negar que el govern vulgui ara donar la culpa del succés als dos policies que han estat amonestats per no haver seguit correctament els protocols necessaris.

L’altre debat que va consumir gairebé enterament la primera hora de ple va sorgir arran de les dues propostes presentades en relació a l’assassinat per part d’ETA, el divendres anterior, d’un exregidor socialista a Arrasate, al País Basc, una procedent dels grups del govern i l’altre de la CUP. En aquest punt hi ha haver una novetat significativa protagonitzada per la formació independentista: la formació independentista, que fins ara havia “rebutjat” els atemptats i “condemnat totes les violències”, va fer un pas més apropant-se a la resta de grups i va condemnar explícitament l’atemptat de la banda terrorista. De totes maneres, la proposta presentada per la CUP incloïa referències inadmissibles per la resta de grups respecte, per exemple, les “forces d’ocupació espanyola”. Finalment el ple va aprovar amb el vot en contra de la CUP la proposta dels grups del govern mentre que el redactat alternatiu proposat pels independentistes només va rebre el suport de l’únic regidor de la formació, Xavier Safont-Tria. En aquests primers compassos es van viure moments de tensió quan membres de Ciutadans-Partido de la Ciudadanía van aixecar-se del lloc on seien entre el públic mostrant uns cartells que criticaven aquells que no condemnen la violència -en referència a la CUP- malgrat que en aquesta ocasió la formació independentista si que ho va fer.

La marxa de Ricard Bonastre com a màxim responsable tècnic del projecte Tecnocampus o la situació de punt mort en la negociació del conveni col·lectiu que hi ha entre Institut Municipal d’Educació i els professors de l’ens van ser altres punts d’un ple que es va acabar –només- a la una de la matinada, un horari prou prudent tenint en compte les darreres cites al Saló de Sessions de La Riera 48.

2 comentaris:

Napoleón Bonaparte ha dit...

Salicru, no creo que sea correcto referirte a la persona encontrada muerta en el depósito municipal de vehículos como "Pel que fa al mort de la grua"

Creo que hay maneras y maneras y me parece una falta de respecto. Si dedicas tantas palabras y frases para explicar lo que explicas, no estaba de más por puro respeto a esa persona y su familia, el referirte a ella, de otra forma.

A ver si te tomas las mismas molestias gramaticales, con personas fallecidas, que cuando defiendes siempre al govern municipal.

La de veces que te he recriminado, que usas eufemismos cuando hablas de temas del govern que son molestos, para quitar hierro a los asuntos como tú mismo, me has reconocido en este Blog.

Pero veo, que al tema de esta persona fallecida, lo llamas el muerto de la grúa.

En fin, si fuese de tu familia te dolería, eso sí, defender aspectos personales de políticos de esta ciudad, no se te acaba la tinta. Para hacer referencia a un tema con sensibilidades de familiares ante una muerte, no te andas con fornituras no filigranas estéticas en tu prosa.

Te aseguro que si fuese familiar mio esta persona fallecida, a mi me pides perdón. Escribe en la revista cristiana valors un artículo de como tener respeto a las personas y sobre todo, a las fallecidas desde la doctrina católica.

Así debe ir el tema en el ayuntamiento en donde tienes conexión directa. Así deben tratar este tema de esta persona. El muerto de la grúa.

Un saludo

Joan Salicru ha dit...

Napoleón,
Tens raó en la teva apreciació, així que esmenaré el text, perquè l'últim que vull és molestar la família de la persona que va morir en aquest tràgic succés.
Joan