diumenge, 30 de desembre del 2007

Com ens guanyarem la vida els mataronins el 2008?

Més que hora de fer balanç, el final del 2007 i l'inici del 2008 són un bon moment per reflexionar sobre el futur econòmic de la ciutat. Fa uns anys, en relació a això, l'exalcalde Manuel Mas ens va deleitar amb una d'aquelles meravelloses frases seves: "Els mataronins no sé de què viuen, però viuen bé". Mas, en el fons, reflectia una mena d'estat d'ànim propi dels mataronins -allò de "qui dia passa any empeny" a vegades semblava que algú ho hagués inventat per nosaltres-. La gent "feia una mica de tèxtil", tenia una "botigueta", muntava una "fabriqueta"... i s'anava guanyant la vida, fent "la viu viu", trampejant una mica com podia. Ara, però, la situació ha canviat. Les feines de baix valor afegit associades al tèxtil han saltat de continent i ara es fan a l'Àfrica i a la Xina. Els treballadors que es dedicaven a aquests menesters s'han hagut de recol·locar, sobretot les dones, en altres feines, i d'altra banda el sector serveis ha tingut una pujada espectacular, un increment tan notable que els del Gremi d'Hostaleria diuen ara que no troben cambrers ni entre els immigrants per assumir tota la demanda que tenen (els baixos sous segurament hi deuen tenir a veure). Des dela crisi dels anys 93-94 i gràcies al miracle protagonitzat pel sector de la construcció durant més d'una dècada, però, hem anat retardant la resposta a la pregunta clau, que no és altre que: "Com ens guanyarem la vida els mataronins en el futur?".

Quan se li pregunta això al govern municipal les respostes, a dia d'avui, són dues. La gran aposta de futur és el parc tecnològic Tecnocampus, amb una inversió de seixanta milions d'euros, un espai físic on s'han d'agrupar empreses i universitats al voltant del concepte de noves tecnologies. L'altra aposta -amb un dring comarcal, en aquest cas- és la Televisió Digital Terrestre, l'anomenat canal públic de TDT que impulsen tretze ajuntaments del Sud i Centre de la comarca liderats per Mataró. A això, eventualment, hi podríem sumar projectes com el Museu Bassat, sense ubicació especificada encara, junt amb el nou Museu de la Ciutat, que ha d'anar a Can Marfà.

Una primera qüestió és si aquests iniciatives municipals estan o no ben encarades. En el cas del Tecnocampus, els partits de l'oposició i les associacions del sector han denunciat repetidament la lentitud del projecte, que porta incubant-se ara farà nou anys. I sobretot que l'Ajuntament ha rebaixat el llistó respecte les empreses que s'han d'instal·lar en el futur espai del Rengle (ara sembla que hi podran ser empreses que "usin" les noves tecnologies, no que "siguin" de noves tecnologies). La posada en marxa del Tecnocampus 1.0 a Vallverich és una bona notícia pel que suposa de cristalització del projecte, però respecte el parc tecnològic hi ha encara instal·lada una sensació de que "el més calent és a l'aigüera". El finançament, per exemple, no està clar com es farà a l'espera que la Generalitat trenqui el seu mutisme respecte la qüestió i anunciï definitivament la seva implicació.

En el cas de la TDT, l'alcalde Baron darrerament ven el projecte com una iniciativa de comarca i com una plataforma tecnològica. Pel que fa al primer, veurem si realment una televisió que per començar no es veurà a tot arreu on caldria podrà cohesionar una comarca tan desmembrada com el Maresme. Pel que fa a l'altra qüestió costa entendre perquè l'Ajuntament de Mataró, que és qui talla el bacallà en aquest assumpte, ha contractat els serveis de l'empresa barcelonina Lavínia -coneguda per produir gairebé tots els productes comunicatius dels ajuntaments socialistes de l'àrea metropolitana- per a tirar endavant els continguts del canal. Si la TDT ha de generar al seu voltant un pool àudiovisual a la ciutat el més normal no hauria estat contractar els serveis d'una productora local com ara Televisió de Mataró? Una televisió a qui d'altra banda Baron s'ha compromès per activa i per passiva a mantenir malgrat ell posi en marxa un altre canal? I més qüestions: per què l'Ajuntament permet que sota el seu paraigües -malgrat no sigui decisió seva- es precaritzi la feina dels professionals de la comunicació d'aquest nou canal públic de TDT, que seran autèntics mileuristes? No havíem de generar ocupació de qualitat, en el futur econòmic de la ciutat?

A banda de saber si aquestes dues iniciatives estan ben encarades, l'altra gran pregunta és si amb tot això n'hi ha prou. El cap del grup municipal del Partit Popular, Paulí Mojedano, ha criticat diverses vegades Joan Antoni Baron perquè aposti pràcticament en solitari pel Tecnocampus com a gran projecte de futur de la ciutat. "No podem posar tots els ous a la mateixa cistella", diu Mojedano sovint. La seva formació proposa crear una indústria al voltant del sector del mar, entre altres idees (de moment el govern ha anunciat la construcció d'un nou hotel, però res més). Xavier Safont-Tria de la CUP fa esment en una entrevista que es difondrà demà a l'Informatiu Vespre de Mataró Ràdio de les energies renovables com un sector en què Mataró es podria posicionar aprofitant els espais que té lliures de construcció. Joan Mora, des de CiU, ha apuntat darrerament la possibilitat de portar una universitat privada al Tecnocampus perquè el projecte guanyi gruix en estudiants. Tres propostes concretes que Baron, com a mínim, hauria d'estudiar amb deteniment. Perquè aviat, senyor Alcalde, haurem de saber com ens guanyarem les garrofes el 2008... i en endavant.

2 comentaris:

Napoleón Bonaparte ha dit...

Hola Joan, a ver:

El tecnocampus, lo veo difícil, pero posible. Pero que la TDT, sea otra locomotora, me parece que más de uno, vive en los Mundos de Yupi. En este caso, el Alcalde. Es una falacia para justificarla. Ya lo explicaré con más calma y tiempo, en otro momento.

Y lo de Lavinia, es muy bueno. Donde manda el PSC, gana Lavinia. Así que no se ni para que hicieron un concurso.

Y yo que he estado de acuerdo siempre con subvencionar TVMataró, ahora no lo veo necesario. O acaso tenemos que pagar dos TV "públicas". La apuesta debió ser TVMataró. Ahora Barón tiene su juguete (y el resto también) y dos en la Comarca para más INRI.

No sé hasta que punto, es "lícito" mantener ahora a TVMataró.

Sobre los mileristas, también lo serán los del C.Inglés. En nuestro Blog, publicamos hace escasos días, la cara oculta del C. Inglés. Y yo no estoy en contra, que conste.Pero al menos, que nos cuenten lo que no es tan bonito, también. Te podias haber acordado de estos mileuristas , cuando hablas de la Locomotora. No ahora, que son del gremio.

Así, que después de 10 años, estamos a ver si "alguien", nos financia un poquito, el tecnocampus.

Ya veremos como acaba, este tema. Me temo, que un agujero sin fondo de dinero, que pagaremos primero los capgrossos y también el resto de Catalans.

Sobre Manuel Más, no me extraña que no sepa a que se dedican los ciudadanos. Siendo un economista como es, ya vemos como analiza la economía local y los años que ha estado como Alcalde. A lo mejor no se ha dado cuenta nunca de como están las salidas de la ciudad a partir de las 7 de la mañana, hacia Barna, granollers, etc.

En fin, que lo que si que sabe, es lo bien que viven algunos (fichados para la causa), del Ajuntament.

Por cierto, Salicru: Estás desconocido. Te felicito

Feliz año

v ha dit...

Mataró, 17 de diciembre de 2007

Sr Dominique Charpentier
Presidente Fédération des Moulins de France

Apreciado señor:

En respuesta a su atento escrito de fecha 5 de diciembre de 2007, en la que solicita toda nuestra atención y apoyo para preservar la integridad de la fábrica textil (no harinera) “fábregas i de Caralt”, le informamos que el Ayuntamiento de Mataró, no el Corte Inglés, está estudiando precisamente su traslado y no su destrucción, todo ello con el objectivo de preservar este bien catalogado.

Dicho traslado se efectuaría en un lugar muy cercano a su actual ubicación, respetando todos sus elementos patrimoniales.

Le invitamos a nuestra ciudad de Mataró, con el fin de que pueda comprobar que en ella ya se han realizado diferentes actuaciones para preservar otros edificios con elementos catalogados de nuestro patrimonio cultural, que para nosotros es de primordial importancia.

Cordialmente

Joan Antoni Baron Espinar ( va seguit de signatura autògrafa)

http://bp0.blogger.com/_vS5q66lt7UI/R3vANXqStII/AAAAAAAABMk/axnI6qHL-xo/s1600-h/image002+jpj+resposta+ajuntament.jpg