dissabte, 3 de maig del 2008

Penedès respira tranquil

Sergi Penedès, a la dreta de tot, a la compareixença pública amb Lluís Bassat. Entremig de Bassat i Penedès, l'alcalde Baron i el regidor d'Urbanisme Ramon Bassas. Foto: R. Gallofré (capgros.com)

El president del Patronat Municipal de Cultura, Sergi Penedès, respira millor des de principis d'aquesta setmana. En dos dies, el regidor d'ERC ha posat les bases per a fer venir a la ciutat un equipament cultural de primera línia com el Museu Bassat i per mantenir una altra cita cultural de primer nivell com s'ha demostrat el festival de músiques del món Cruïlla de Cultures. Dilluns, finalment, després de moltes pors i angúnies, el publicista Lluís Bassat va donar el "si" a la ciutat i va anunciar que instal·larà la seva col·lecció de forma permanent a la capita del Maresme. Dimarts els responsables de la Casa de la Música que organitzen el certamen van comparèixer a l'FNAC Triangle de Barcelona per presentar la programació de la quarta edició del Cruïlla, que ha perillat bona part de l'any per la manca d'un espai tancat on poder dur a termes els concerts i les crítiques dels veïns del Parc Central. En tots dos actes el regidor republicà lluïa un bon somriure.

Museu Bassat i Cruïlla. Dos trumfos que Penedès pot presentar finalment, després de setmanes i mesos de gestions (també del conjunt del govern i fins i tot de l'oposició), però que en definitiva li serviran per contestar amb fets la creixent oposició que està generant la seva actuació política sobretot en l'àmbit artístic de la ciutat (i no només entre el crític d'art Pere Pascual, que ja n'ha demanat la dimissió). Dos acords, dos èxits, que són un autèntic baló d’oxigen de cara a suportar la pressió que sobre ell està inflingint el sector socialista del govern de la ciutat, que observa massa vegades com el no saber dir no de Penedès i l’assumpció de compromisos arreu i amb diferents interlocutors posa en perill la credibilitat del propi govern.

Probablement aquesta és la millor setmana que ha tingut Sergi Penedès des que és regidor de Cultura a l'actual executiu comandat per Joan Antoni Baron. Es tracta de dues notícies d'impacte -a les quals podríem afegir la vinguda del Fons Miralles a Mataró- que no resolen, però, el principal dubte que hi ha a l'entorn de Penedès: la seva visió de la cultura, i de la cultura a Mataró. El gran interrogant no és la capacitat de gestió de Penedès -amb aquestes dues grans llums i unes quantes ombres- sinó aclarir què vol fer amb la cultura de la ciutat. Després d'un període molt convuls amb l'ecosocialista Jaume Graupera al capdavant de la cultura de la ciutat (amb l'alcalde Baron posant cullerada gairebé en cada qüestió, desautoritzant-lo diverses vegades), Sergi Penedès tenia a inici del mandat l'oportunitat de reconciliar l'Ajuntament amb els sectors culturals de la ciutat. Podia haver convocat a tot el món cultural de la ciutat -amb una gran Nit de la Cultura, o alguna cosa per l'estil- per anunciar la seva proposta, la seva visió cultural de la ciutat. Però el regidor republicà va decidir més aviat tancar-se a l'Antiga Beneficència, seu del Patronat de Cultura, per posar al dia la màquina municipal. Una manera d'obrar que ningú ha entès massa ni, de moment, tampoc ha portat resultats tangibles i concrets. Ara que Penedès ha aconseguit demostrar la seva capacitat de gestió amb el Bassat i el Cruïlla té encara l'oportunitat de donar un cop de timó a la seva nau i ensenyar, definitivament, les seves cartes. Així tothom sabrà a què juguem. No fer-ho seria confirmar la sospita -ben fonamentada- de què la ciutat segueix sense una línia política cultural clara i aprofundida.

2 comentaris:

Sergi Bonamusa i Turon ha dit...

Joan,
D'aquí dos dies farà un any de la constitució de l'ajuntament i, tu saps a què juguen a cultura? Jo no. Algú dirà que els "titulars" els trobarem al pacte de govern i als successius Programes d'Actuació Municipal, però esti amb tu que, tot i sent molt tard, convindria que el màxim responsable d'aquesta àrea doni la cara i expliqui la lletra petita. Clar que, potser aquí rau el problema: la lletra és tant i tant petita que no es pot veure!I, per tant, mentrestant van fent la viu viu, caçant propostes alienes com qui caça mosques però sense un element estratègic i aglutinador que lligui tot el discurs. Clar que també pot ser que alguns siguem tant curts de mires (quasi arribo a dues dioptries) que no veiem més enllà del nostre nas.

I això dels "trumfus" cau pel seu propi pes només mirant la foto que publiques! El tema Bassat l'ha mogut mig ajuntament exceptuant el regidor que l'hauria d'haver liderat (i així s'escenifica en la imatge, protocols a banda), el Cruïlla ha anat com a anat (tampoc farem massa sang amb aquest tema que, per altra banda, també sembla la cançò de l'enfadòs: ara me'n vaig, ara torno, ara vinc, ara no...) i, si vols, també podem fer llista dels cadàvers que guarden a l'armari de la beneficència (fons d'art, Català-Roca, carnestoltes...). Per favor, que torni en Graupera!

Napoleón Bonaparte ha dit...

Joan, sabes de sobra lo que Cultura y penedès han pintado en todo esto y no es un chiste lo de pintar.

Y sí, está penedés en la foto, si te fijas, justo como para tirar un córner ya que otra cosa, no se. Lo que no se, qué hace Bassas y en calidad de qué. Como experto en pintura, supongo que él mismo se acredita.

Estos de Erc, es que son como los de ICV, tragan con todo. Que se van a comer Barón, Bassas, etc. a casa de Bassat, se olvidan del Regidor de Cultura, como ocurrió.

Y que quieres que te diga, firmar un acuerdo en donde casi todo está por determinar, financiación incluida, es humo de cara a la galería.

Es decir, nos comprometemos con este caballero a que venga la colección y no sabemos, cuanto costará ni nada.

Yo creo que todos los detalles se deben conocer antes, y no después.

Un saludo