dimarts, 5 de juny del 2007

Les persones també són importants

Òbviament quan comencen les negociacions per arribar a un pacte de govern tothom fa veure que la darrera qüestió que es tractarà a les converses és la del repartiment de càrrecs, perquè a tots els partits els fa molta angúnia que la ciutadania -que per definició, almenys en part, és malpensada- tingui la sensació que un pacte d'aquestes característiques és simplement un repartiment del poder, un repartiment de "poltrones". Els fets demostren que això no és cert i que la decisió de qui ocupa una regidoria pot ser clau en les polítiques que es faran els propers anys en aquella àrea.

Aquest mandat, per exemple, es va decidir que Josep Comas fos el regidor d'Educació per ICV-EUiA i ara tothom -inclòs el PP- ha dit o estaria d'acord en afirmar que si aquesta regidoria ha anat tant bé ha estat no perquè en el pacte de govern es definís molt clarament què calia fer en aquest àmbit -que segurament en part també- sinó perquè els tres socis del govern van optar per una persona amb clara capacitat de gestió en un àmbit on les destrals estaven ben amunt arran de la gestió que va fer en aquest àmbit l'anterior responsable polític de l'Institut Municipal d'Educació, el socialista Sergi Bonamusa.

Ara doncs es tracta també de saber qui és la millor persona per dirigir l'àrea de cultura de l'Ajuntament o la més adequada per posar en solfa el desgavellat apartat urbanístic. Els partits que negocien el nou govern, per tant, farien bé d'utilitzar la capacitat d'interloució que ha demostrat l'alcaldable d'Esquerra Republicana, Francesc Teixidor, en una àrea, la d'Urbanisme i Serveis Territorials, que necessita molta més mà esquerra del que ha tingut des de 2003. En aquesta línia, es dóna per sentat que Conxita Calvo s'ocuparà d'educació, perquè en no tenir experiència política, el sentit comú indica que el millor que sabrà fer és gestionar una àrea que coneix molt d'aprop. I Montse López, que és una persona que es mou millor a les bambalines que no davant les càmeres, pot ocupar amb tranquil·litat l'àrea que fins ara governava Pilar González, la de Serveis Centrals.

Els exemples podrien seguir. Malgrat que quedi malament, doncs, si el nou govern vol néixer fort i amb credibilitat ara és molt important pensar també en els noms que ocuparan els càrrecs. Deixar-ho pel final seria una mostra de miopia política... que segur que el republicà Sergi Penedès i el socialista Ramon Bassas -els dos homes que remenen les cireres en aquest i en molts altres sentits- no tindran.