dimarts, 25 de desembre del 2007

Can Fàbregas: cas tancat

Tal com havia promès, el regidor d'Urbanisme Ramon Bassas s'haurà menjat els torrons amb la satisfacció d'haver acomplert allò que ell mateix s'havia autoimposat: enllestir abans de Nadal el dossier Can Fàbregas, després d'uns llargs onze mesos en què la qüestió ha estat el leiv motiv dels mitjans de comunicació locals setmana rere setmana. La proposta definitiva és ja sabuda: fer desaparèixer la fàbrica del seu actual emplaçament per deixar pas al Corte Inglés i traslladar-la pedra a pedra a l'altre cantó del carrer, a tocar del carrer Tetuán. A banda d'haver de moure realment la fàbrica (la Generalitat ho exigeix), el govern municipal accepta també traslladar la xemeneia de l’antiga farinera, cosa que no es contemplava quan es va presentar l'estudi del trasllat el mes d'octubre. Una picada més a l'ullet per acontentar els sectors més patrimonialistes, que es remata recordant que el govern municipal catalogarà una nova nau que fins ara no ho estava, la de Can Minguell. Tot plegat, asseguren des del govern, sense que costi un euro més als ciutadans, perquè la pròpia empresa/es que exploti/n la nova Can Fàbregas en pagarà la construcció. Com dèiem fa uns mesos, “La imaginació al poder”.

El procés haurà conclòs sense que hi hagi hagut cap terrabastall en el si del govern -a diferència de la part inicial de la crisi comandada per l'exregidor Arcadi Vilert, amb amenaces d’expulsió tan per a ERC com per a ICV- i després d'una ronda de converses amb diferents agents implicats, un cicle que segons Ramon Bassas ha constat de 25 trobades. El govern ha volgut esborrar la imatge de que no escolta els ciutadans, pròpia de l'època de Vilert, una idea que vol reforçar ara amb la creació d'un Consell Assessor d'Urbanisme pel 2008. Una altra cosa és que realment escolti i que actui en conseqüència, evidentment.

Apuntem dues conclusions que es poden extreure de tot el procés amb la voluntat d’extreure algunes lliçons d’aquesta crisi:
-El soci majoritari del govern municipal, el PSC, canvia els seus plantejaments polítics en funció de les pressions dels socis i de plataformes puntuals. Durant aquests onze mesos, l'alcalde Joan Antoni Baron i el nucli dur del PSC al govern ha variat com a mínim tres vegades de criteri: primer volia tirar a terra la fàbrica perquè s’entenia que l’arribada del Corte Inglés era més important que la preservació d’aquest patrimoni, després va acceptar construir una rèplica de l’antiga farinera perquè la fàbrica mereixia ara si ser conservada i finalment ha admès traslladar-la peça a peça perquè així ho exigeix la Generalitat. Aquests canvis de criteri s’han anat succeint no per les reaccions de l’oposició sinó de la plataforma Salvem Can Fàbregas i dels socis del govern, sobretot d’Iniciativa per Catalunya Verds, que en alguns moments ha amenaçat amb plantar-se. Els criteris polítics –i això tan pot ser positiu com negatiu, cadascú que ho jutgi-, doncs, han anat variant en funció de les circumstàncies.

-El patrimoni de la ciutat no és intocable. El catàleg del Patrimoni Arquitectònic, i així es contempla en el document, no és estàtic sinó que les peces que en formen part es poden catalogar i descatalogar si el ple ho aprova i la Generalitat hi dóna el vist-i-plau. Arran de l'afer de Can Fàbregas s'ha perdut una mena de virginitat respecte aquesta qüestió: a partir d'ara queda clar que tot és possible de plantejar dins els propis límits del Catàleg. Una altra cosa és que després es tiri endavant o la Generalitat ho permeti.

A banda d’aquestes dues conclusions, l’afer ha portat també conseqüències polítiques. Per començar, la Candidatura d’Unitat Popular segurament no hauria entrat a l’Ajuntament sense el que ha passat al voltant de l’antiga farinera. La CUP, que ha participat activament en la plataforma Salvem Can Fàbregas, va saber canalitzar amb gran habilitat el descontentament respecte la política de patrimoni del govern municipal que molts tenien i que històricament havia recollit Iniciativa per Catalunya Verds. Aquesta formació, precisament, tot i que pot fer gala de la influència que ha jugat en la resolució del conflicte –si no fos per ICV la fàbrica hauria anat a terra- ha viscut un nou trencament intern que va quedar ben visible en la manifestació de fa deu dies quan l’expresident local i excap del grup municipal Toni Guirao va participar de la convocatòria. Un cop més, ICV ha viscut el seu etern debat entre pragmàtics i conservadors, un debat inherent segurament a la pròpia dinàmica dels ecosocialistes.

I encara una altra conseqüència. Més enllà de partits polítics, el lideratge de Jesús Nieto com a màxim responsable de la Federació d’Associacions de Veïns té des de fa deu dies una amenaça relativament seriosa també arran de l’afer Can Fàbregas. Els presidents de sis associacions de veïns de la ciutat, alguns dels quals anaven en les llistes del PSC, van aparèixer en roda de premsa curiosament el mateix dia de la darrera manifestació de la Plataforma criticant durament el posicionament proPlataforma exhibit durant tota la crisi per la direcció de la Federació. Ho van fer a títol individual i segons sembla sense el suport de les seves respectives juntes, però aquesta era la seva manera de declarar la guerra a Nieto i d’intentar erosionar la seva presidència. Veurem com evoluciona aquesta qüestió també relacionada amb Can Fàbregas.

El 2007 s’acaba doncs i amb ell, si no hi ha sorpreses d’última hora, un afer que s’ha dilatat excessivament en el temps i que de ben segur marcarà la governació de la ciutat en els propers anys. Pel que s’ha decidit i per com s’han anat prenent aquestes decisions. El temps dirà.

9 comentaris:

Unknown ha dit...

Can Fàbregas: quines presses per tancar el cas.

A partir d'ara amb els béns locals catalogats, (l'informe de la Patrimoni de la Generalitat ho diu ben claret)passarà el següent:

Si el propietari d'un bé local catalogat demana una llicència que indiqui que vol traslladar (el que sigui: finestra, façana, tot) : ni l'Ajuntament ni Generalitat podran dir res. Simplement tindrà tot el dret (com pretén fer l'ajuntament amb can Fàbregas) a traslladar el seu bé catalogat a qualsevol lloc i aixecar el que vulgui.

Se suposa que tots els ciutadans mereixen el mateix tracte. En aquests cas a destruir el patrimoni.

Per una altra banda, molts ciutadans encara estem esperant que la premsa de Mataró informi objectivament sobre:

- Qui ha comprat Can Fàbregas i què pretén fer. Se suposa que quan la va comprar el maig del 2007 sabia que estava catalogada...

- Per què PUMSA ha fet fora de casa seva - expropiació forçosa se'n diu (pagant-los a preu de sòl industrial si no volien marxar a les bones) a gent que viu a les cases de la ronda des de l'any 1929, amb l'excusa (primera) que el corte inglès necessitava l'espai de les seves cases perquè s'havia de conservar can fàbregas...
A aquesta actuació se li diu moobing o gansterisme en molts llocs. Aquí tota la premsa ha callat i ha fet oïdes sordes. ës vergonyós.

De tota aquesta història els mataronins recordarem el trist paper que han jugat els mitjans de comunicació en la seva tasca de desinformació i al servei dels interessos dels partits del govern municipal.

Bon nadal igualment i desitgem que el 2008 us porti més esperit d'investigació i ètica professional.

Napoleón Bonaparte ha dit...

Hola Joan, ante todo Bon Nadal que no he tenido la ocasión y veo hoy que sigues en la brecha.

Sobre el papel de los medios de comunicación no te comento nada. de hecho ya lo he hecho en otras opiniones tuyas y, con el comentario que me precede, me identifico totalmente en este aspecto.

Pero hay algunas cuestiones de tu opinión (no se le puede llamar información), que quiero comentarte.

Si el PSC, ha ido cambiando como dices de postura no ha sido por él, sino como más menos dices, por ICV. Me explico: Si el PSC no dependiera de ICV y ERC, la mierda (para algunos) de fabrica, ya estaría derribada y eliminada del mapa. No es lo mismo cambiar de posición por que te convenzan (en este caso ICV), con argumentos sino, con que nos plantamos y en 4 días, se queda el PSC, en minoría y negociando tema por tema.

Y tanto que se ha "enllestit· este tema antes de comerse los turrones el Regidor, "enllestir abans de Nadal el dossier Can Fàbregas,"

Como que ha pasado lo que ha pasado con el manifiesto apócrifo de los 6 presidentes. Mucha prisa. Lo que no ha incluido en el Dossier es por ejemplo: el manifest de la Plataforma, les al·legacions presentades, la història de la fàbrica o altres manifestos existents. Como informan en otros Blogs.

Vamos, que faltaba algún manifiesto a favor y vaya si ha aparecido. Pero el resto de documentos en contra esos no. Con la gravedad de: "qualsevol pot presentar un paper amb el nom d’unes persones i exigir que l’administració municipal li posi el segell d’entrada, però se’m fa estrany que un document amb aquestes característiques pugui tenir algun valor per ser inclòs en un expedient."

YA, cuando quieras presentamos juntos un escrito tu y yo en el Ajuntament, un día 17 para que el 18 esté dentro de un Dosssier, sin firmarlo etc. Si pasamos el filtro de no estar firmado, etc, te aseguro que en menos de 24 Horas no está ni tramitado ni nada. Pero si es esperado para poder comerse los turrones tranquilament, ya te digo, el 18 en rueda de prensa oficial, lo tiene hasta mi abuela, que pasa de todo esto, un rato largo.

Eso sin contar, que ha sido "firmado" si ser conocedores sus respectivas Juntas ni Asociados de las A.V. que representan, que algunas juntas les están pidiendo explicaciones, dimisiones, comunicados desvinculándoles a las A.V., etc. Calro, esto no es noticia y dirás, es que nadie ha dicho nada oficialmente. Pues ya te lo dice el compañero de opinión anterior, investiga, llama, etc. por que de ser cierto, es noticia pero claro, no es "buena" noticia.


Y a ti te parece correcto que 6 PRESIDENTES, (ahora, a título personal) y conocidos del PSC, firmando y explicitando en el documento, que son PRESIDENTES DE TALES ASOCIACIONES, hagan todo esto sin el menor comentario, "en contra".

Además, hablas de "van aparèixer en roda de premsa", estos presidentes. Me gustaría por que me interesa a ver si me puedes decir que día fue la rueda de prensa y ante que medios. Por que no lo se. Solo sé que el manifiesto se envió a los medios de comunicación y no he encontrado referencia a esta rueda de presa en ningún sitio, y me gustaría saber que se dijo. A parte, dices que es su manera de declarar la guerra es decir que de plantear como algunos sostienen que ha sido teledirigido, etc. que te entiendo, pero hacer ver que es una manera de declarar la guerra a Nieto, por temas suyos y de las asociaciones, pues me parece mas grave:

POR QUE SI LOS SEIS TIENEN QUE DIRIMIR SUS GUERRAS CON LA FAVM O CON SU ABUELA, QUE NO LO HAGAN CON TEMAS QUE AFECTEN A LA CIUDAD POR QUE SINO, RESULTA QUE TOMAN LAS DECISIONES NO POR EL BIEN DE TODOS SINO PARA JODER A UNO O A DOS, Y SI DE PASO A MILES, PUES NO ME MERECEN SER PRESIDENTES NI DE SUS RESPECTIVAS COMUNIDADES DE VECINOS. Y LO QUE PONEN EN EL MANIFIESTO, IGUAL ES POR JODER A LA FAVM Y A LO MEJOR, NI LO DEFIENDEN.

Como verás, no se puede ir haciendo la guerra, de esta forma como afirmas, para erosionar a la FAVM. Y si todos son del PSC. ¿Quien está haciendo su particular guerra y erosionando y jodiendo al resto de la ciudad?. Si, todos son del PSC, a título "individual". Sí, a lo mejor crees, que toda la ciudad, vivimos en los mundos de YUPI.

Bueno, el documento y todo el tema de que está sin formar, etc., y hubo una rueda de presa y todo como firmas, con estos presidentes, ya me explicarás, como es posible que habiéndose puesto de acuerdo para redactar el documento del manifiesto, supongo que exige tiempo, etc. Hacer la rueda de presa, quedar a la misma hora y lugar, etc. Pues como no han tenido tiempo para firmarlo antes de entrar el documento en el ajuntament. Otros dirán, que es que no sabían que se tenía que firmar. Claro las A.V. están hartas de entregar documentos para ser entrados en el Ajuntament, y justo el que "firman" seis, no saben que es preceptivo para se aceptado.

Además la rueda de presa según tu, fue el 15 y el 17 se entra el document en el ajunament, a las 12 horas, y el 18, estaba dentro del dossier de can fabregas. Menuda premura del Ajuntament. Y claro, eran conocedores que el documento entraba y por eso, dio tiempo a incluirlo. Aún si ser correcto ni para su inclusión ni para ser entrado en al Ajuntament.

En fin, 15 rueda de prensa, antes redactarlo, etc., el 17 entra en el registro y el 18, lo tiene toda la Ciuadad, y no lo han podido firmar.

En fin, Joan que discrepamos como siempre pero lo curioso, es que siempre por el mismo tema, todo cuanto afecta a según quienes. De hecho tu opinión tiene otros puntos jugosos peto prefiero no extenderme más, y los opinaré en mi Blog. Así al menos, la gente podrá ver ds versiones distintas de unos hechos.

A mi me parece curioso, pero yo no soy periodista.

Un saludo

P.D.: Hace poco me recomendabas que escuchara Mataró Radio, pero viendo lo que se publica aquí, supongo que será más o menos lo mismo. Así, que para ti toda. Y su ejemplo de credibilidad según el último estudio que no cuenta, si se ha preguntado precisamente esta cuestión y en que porcentajes, lo dicho también para ti la credibilidad por que no quiero dudar, si cuando la escucho, me lo cuentan todo, solo una parte, o lo que interesa de forma y fondo, trabajados adecuadamente.

Joan Salicru ha dit...

Gràcies als dos pels comentaris.
Malgrat ho pogueu considerar d'una gran candidesa, els periodistes ens esforcem a fer la feina ben feta. Esperem, efectivament, fer-la millor el 2008.

Fàbregas: em pots enviar un email a joansalicru@hotmail.com perquè poguem comentar algunes de les coses que apuntes?

Napoleón: em feies una sola pregunta, sobre la roda de premsa. Va ser al Centre Cívic del Pla d'en Boet el mateix dissabte de la manifestació a 2/4 d'una del migdia.

Joan Salicrú

Unknown ha dit...

Ramon,

Tots els comentaris es poden en públic.

Al comentari que he deixat exposo el que passarà a partir d'ara amb el patrimoni (llum verda per a la seva destrucció) i a les 2preguntes queda ben clar que són aspectes que els mitjans han ignorat (i els mataronins ens preguntem per què).

Per això pregunto.

Napoleón Bonaparte ha dit...

Joan, te preguntaba sobre la rueda de prensa, por que me gustaría saber si tu, estabas allí o lo sabes, ¿si se cito a todos los medios o solo a unos cuantos y, cuales eran estos?.

Y si estabas allí, como MataroRadio (o esta, con algúun redactor, etc.) además de tvmataró, ¿si había algún otro medio?

A ver Joan si e puedes informar. Gracias. Que si quieres te lo explico por mail también, por que me gustaría saberlo. Es broma. A ver si conoces estos detalles y/o estabas allí.

Y no hagas como antes, que me contestas a la mitad de la pregunta.

Fábregas, perdona mi atrevimiento, pero eso, eso. En público. Por el bien de todos.

Un saludo

v ha dit...

Tu et creus el què escrius?. De veritat penses que tot això s'ha acabat o potser és el que a vosaltres (socialistes procapitalistes i procorteinglés) us agradaria que succeís?.
A mi em sembla que tot just això comença.
Pots llegir a la revista Sapiens, la d'aquest mateix mes(si vols, vaja; si vols ampliar una mica la teva cultura que perdona començo a dubtar si t'han regalat el títol de periodista o potser és que no en tens) el que està passant a Londres amb el Temple romà, mogut de lloc acabada la segona guerra mundial i que ara tornarà al seu lloc original....
I ja he perdut prou estona.

Joan Salicru ha dit...

Fàbregas: D'acord, si no vols contactar amb mi estàs en teu dret. Gràcies.

Napoleón: Contestaré tot el que sé sobre les teves preguntes, que em sap greu que et pensis que no puc respondre.
Jo no era aquell dia a la roda de premsa, hi va anar una companya meva que és qui estava de guàrdia. Si no m'equivoco tan sols hi havia Mataró Ràdio i Televisió de Mataró. Crec que es van citar tots els mitjans habitual via mail, si vols t'ho preguntaré.

V,
Lamento que caiguem en la desqualificació personal. No és l'objectiu d'aquest bloc.

Joan Salicrú

Unknown ha dit...

Incultura municipal o falsificació de la història
Documentació de la proposta de trasllat 1 comentaris »
L’alcalde de Mataró respon al President de la Federació de Molins de França que Can Fàbregas i de Caralt és una fàbrica tèxtil (no farinera).

podeu llegir la notícia sencera entrant aquí:

http://www.tarraske.com/salvemcanfabregas/?p=322#more-322

Joan Jubany ha dit...

Cas tancat?

Em sembla que aquest títol no el vas acabar d'encertar.

Et creus massa les "troles" que t'expliquen la gent que utilitza el poder de forma despòtica.