dimecres, 21 de maig del 2008

I si descentralitzem de veritat l'Ajuntament?

El president de l'associació de veïns, Julian Hernández, es va referir molt positivament ahir en el transcurs d'una entrevista a l'Informatiu Vespre de Mataró Ràdio a la possibilitat de sectorialitzar la ciutat i crear la figura del regidor de districte, o de barri, per tal d'aproximar l'Ajuntament a la ciutadania. Es tracta d'una proposta que van llançar en l'anterior mandat els grups municipal de Convergència i Unió i també del Partit Popular i respecte la qual el govern municipal faria bé de pensar una mica, vistos els problemes que té per arribar als diferents barris de la ciutat. La presència física dels polítics facilitaria que "allò públic" fos més tangible pels ciutadans dels diferents sectors de la ciutat i permetria conèixer molt més d'aprop les realitats que s'hi viuen.

En el darrer mandat de Pasqual Maragall com a alcalde de Barcelona, el sempre revolucionari polític català va decidir variar totalment el rol dels edils donant-los una nova consigna: sortiu al carrer, els va reclamar. Al despatx del polític, amb vocació de canvi estructural, Maragall va situar-hi gerents plenipotenciaris. La idea era que els polítics s'havien de dedicar a trepitjar asfalt i oblidar les reunions a les seus dels departaments. La idea, com tothom es pot imaginar, pretenia convertir el regidor en un nexe, en un vincle entre la ciutadania i l'administració. Òbviament també, per excessivament revolucionària, no va entusiasmar l'aparell del seu antic partit, el PSC.

En una conferència l'any 2001 al Museu Arxiu de Santa Maria, l'excalde Manuel Mas apuntava que una de les grans dificultats a l'hora de fer política local és la dificultat per identificar interlocutors en els diferents barris de la ciutat. Aquest era un dels set reptes que el veterà mandatari diagnosticava després de gairebé vint anys al capdavant de l'Ajuntament i que dibuixaven una mena d'estat de la qüestió (de la governació local, en aquest cas) a inicis del segle XXI. Mas no va aclarir si la formulació en districtes de la ciutat seria una bona manera de resoldre aquesta situació ni ningú altre (ni els partits de l'oposició que la van formular) han insistit en la proposta de crear districtes i regidors adscrits, però potser aquesta seria una bona mesura per apropar la cosa pública als ciutadans.